tisdag 31 januari 2012

Önskelista

Något av det jag önskar mig allra mest just nu:

Bli frisk så jag orkar med äventyret att åka kollektivt över till Hisingen och träffa älskade Sofie. Saknar!

Bli frisk, gå till jobbet och börja med allt det där nya, roliga som jag började planera förra veckan.

Bli frisk, sätta mig på ett plan och plantera mig på en varm strand med en paraplydrink i handen. 

Bli fr... Ja, ni anar kanske temat på den här listan. Inne på sjukdag fyra, och känner mig inte ett dugg bättre. Snarare till och med lite sjukare. Försöker inbilla mig att det betyder att det värsta snart är över och att jag snart är på benen igen, piggare och mer energifylld än någonsin. Japp.

Så länge stickar jag strumpor, avverkar säsong åtta av Greys Anatomy och stödjer tillverkningen av pappersnäsdukar. 


måndag 30 januari 2012

Och hur gick det här till?

Jag är som sagt sjuk och har legat däckad i soffan större delen av helgen. Massor av film har det blivit och jag har stickat som en liten furie genom alltihop. En vante där, en strumpa där.. men trots det är det här det enda som finns kvar efter alla timmar stickning. Helgens sticktid har varit en lång övning i att göra fel, placera mönster snett, välja fel stickor, fel mönster och fel garn. Frustration och irritation.

Uppenbarligen klarar jag inget mer avancerat än att sticka runt, runt, runt i slätstickning just nu. Så det får bli så, för allas bästa. 


Visset

Lite såhär är det idag. Suddig i mitten och vissen i kanten. Feber, hosta och arga bihålor, trötthet och allmän modlöshet. Kurar i soffan med stickning och film och försöker komma ihåg att våren kommer nog komma i år också.


tisdag 24 januari 2012

Än bättre

Och precis när jag trodde att kvällen inte kunde bli bättre så bakar mannen bullar till kvällsfikat. Kärlek!


O'hoj!

Dagens stora glädjeämne - jag hittar ett åttapack laktitspipor på Willys när jag handlar middag. Nostalgin är total, jag går omkring med en pipa i mungipan och känner en stark lust att berätta historier om en stor vit val. Tisdagen är räddad! 


söndag 22 januari 2012

EFIT


Idag tänkte jag dessutom försöka mig på att visa min dag ett foto i timmen, fler som gör samma sak hittar ni här.

11.00. Efter en otroligt lång sovmorgon masar vi oss ut sängen vid halv elva ungefär. Efter frukost och History Channel-dokumentärer är det dags att pyssla om dagens brödbak lite. 
Tanken var det det skulle bli någon slags rågsurdegs-vetelimpa, men den överhängande bristen på vetemjöl gör att det blir någon slags vete/rågsikt/dinkel/honungs-rågsurdegslimpa istället. Vi får se hur det blir. Älskar för övrigt Saltås grafik, allt blir extra fint och roligt med så snygga påsar.


12.00. Bestämmer mig för att det till slut är dags att åla mig ur morgonrocken och borsta håret. Hej dagen, nu kör vi! Katterna har däremot gett upp och gått och lagt sig igen. 



13.00. Full fart framåt, dags att ta itu med dagens ärenden. Först till Kållered och fixa mat till ovan nämnda djur. Snön gör allt så ljus att det nästan gör ont i ögonen, jag blir glad över att det äntligen känns som vinter men samtidigt lite ledsen över att det redan nästan är förbi. 


14.00. Inklämd i ett provrum på XXL i Sisjön, nya träningsbyxor står på shoppinglistan. För första gången någonsin har jag inhandlat ett par sådana där astajta, ett-andra-skinn-träningsbyxor. Och jag tror helt galet nog att jag trivs i dem. Spinning tre gånger i veckan har hjälpt till lite i alla fall. 


14.22. Dagens lunch är värd en extra bild. Pasta med tre sorters ost och grönsaker på Mannerströms Saluhall, fantastiskt snygg och minst lika god mat!


15.00. Hemma igen och dags att baka ut bröden i vild panik (nåja, lite bråttom var det faktiskt). Lös deg med mycket vatten = kladdiga fingrar och oformliga bröd. Men förhoppningsvis goda och med mycket stora luftiga hål i.


16.00 - 18.00. Här blir det en lucka och inte mycket mer än en dassig mobilbild. Jag misstänker att det inte hör till god ton att hala fram en systemkamera i damernas omklädningsrum på gymmet och börja fota loss så min stackars HTC fick duga. Spinningpass har hunnits med och dessutom inhandlande av middagsingredienser. Jag trodde verkligen att söndagen skulle bli en sådan där slappardag, men nu när jag ser den i bilder så har jag ju redan hunnit med massor. Lägg på en efter-träning-endorfinkick på det så får vi se vilka stordåd som kommer i kväll. 


19.00. Middag, linssoppa med massor av vitlök och så nybakat bröd till det. Jag kunde inte låta bli att provsmaka brödet lite, det blev riktigt fint! 


20.15. Efter-maten-komat sätter in, snudd på medvetslösa i soffan. Det går något på tv som jag inte riktigt orkar bry mig om att sätta mig in i och förstå, och jag orkar inte riktigt byta kanal heller. Funderar lite på om jag ska påbörja ett par matchande vantar till min Brambles, men hittar inget färdigt mönster som känns rätt och jag vet inte om hjärnan klarar av att prestera ett eget. Sparar nog lite på den karamellen...


21.13. Vaknar till ut komat tillfälligt och tar en sväng till ICA Maxi. Slut på Onico hemma, ve och fasa! Eftersom vi varit så duktiga får vi varsitt tuggummi ur apparaten, min var en lime. Smakar lika fint nu som för 20 år sedan. 


22.00 - 22.57. Fika, te med fina budskap på etiketten och film. Triangle heter filmen, smått obehaglig film.




23.38. Och med det så säger jag tack och hej för idag, tröttheten börjar smyga sig på trots den långa sovmorgonen. Hej till alla er som irrat sig hit under dagen, roligt att höra från er! Det här gillade jag verkligen, det kommer helt klart bli fler efit-dagar framöver.

Gonatt!

Snart klart

Snart är den klar, min Brambles! Alla lösa trådar är fästa och blockningen är i full gång. Det här måste vara den roligaste blockningsanordningen jag ordnat hittills, det ser mest ut som jag stickat en väldigt ledsen flugsvamp...



lördag 21 januari 2012

Dagens bröd

Lördagar har blivit veckans stora bakdag här hemma, och idag blev det frukt- och nötbröd. Fikon, aprikoser och russin tillsammans med valnötter, hasselnötter och sötmandel. Släng lite kardemumma och muscovadosocker i mixen så har du det godaste brödet på mycket länge. Jag får hålla i mig för att inte käka upp hela limpan själv på en gång. Recept från Martin Johanssons bok Surdegsbröd, rekomenderas varmt!


Äntligen

Det snöar i massor, och det verkar trots allt ligga kvar. Det knarrade under fötterna på väg hem från gymmet och man ser knappt över till andra sidan dalen på grund av all snö som yr. Äntligen lite vinter!


söndag 15 januari 2012

Finsöndag

Stickar runt, runt, runt på en Brambles, tecknad film i bakgrunden och kaffe i muggen. Snart dags för promenad till andra sidan bergsknallen för att spela Zelda resten av dagen. Än finns det gott och tid kvar av helgen, gott om tid att andas lugnt och ladda inför en ny vecka. 


lördag 14 januari 2012

God morgon

Lång, långsam sovmorgon, nygräddade frallor och en stor kopp kaffe. Såhär borde varje dag få börja. Hoppas att er dag också börjar bra!


Lugnt

En stilla avrundning på veckan, lugn och ro i soffan med knäet fullt av katter. Njuter av tystnad och att kunna höra mina egna tankar efter att ha lyssnat på andras en vecka i sträck. Stickar ett varv här, dricker lite te där. Har det fint med andra ord. 


söndag 8 januari 2012

Helgens

Bröd - knäcke. Jag som egentligen helst spenderar en helgmorgon med att bara sova knatar nu nästan helt motvilligt upp lite tidigare bara för att knåda, kavla och baka ut bröd. Galet. Men gott blev det. Här med flingsalt, men jag testade även med solrosfrön på toppen. Och helt utan något alls, fungerar fint det med. 


Lukt - hyacint. Det tråkigaste med att julen tar slut är nog att alla julblommor slutar säljas. Nu går jag omkring och letar oroligt efter de sista hyacinexemplaren i mataffären och begraver näsan i de som finns kvar hemma. Allt för att suga i mig så mycket av lukten att minns hur det luktar och känns för ett år framöver. 


Stickning - baklänges, eller inte alls. Repade upp en nästan färdig bolero som gått samma öde till mötes som faktiskt alla tröjor eller koftor jag försökt sticka de senaste åren. Tre fjärdedelar in i projektet så tar garnet slut, och färgbadet går inte längre att få tag på. Det får väl bli en mössa istället, en Brambles kanske. 


Gruvelse - veterinärbesök. Dels okristligt tidigt, avlämning klockan 07.00. Dels att det är operationsdags. Gråis har FORL och troligtvis måste ett par tänder opereras bort. Det skall vara rutin, och katter som opereras för detta brukar må bättre väldigt snabbt, men det känns oroligt ändå. 

Hoppas att er helg varit fin!

måndag 2 januari 2012

Förra årets första


I januari förra året började jag sticka ett par strumpor till Karl, först igår blev de klara. Någonstans halvvägs in i socka två lyckades jag rycka loss en strumpsticka eller två och tillsammans med maskorna tappade jag också lusten att sticka klart dem. 

Men, man ska uppenbarligen aldrig säga aldrig. Gårdagens filmmaraton resulterade i ett par färdiga strumpor, förra årets första stickning är äntligen klar.

Mönster: Earl Grey av Yarn Harlot
Garn: Zitron Trekking Pro Natura
Stickor: 2.25 till mudden, 2.00 till resten

söndag 1 januari 2012

Adjö 2011

Mycket har hänt under 2011 och störst av allt var utan konkurrens bröllopet. Vi gifte oss i juli och jag var helt oförberedd på att det skulle kännas så stort och omtumlande. Såhär i efterhand har jag nästan lite svårt att förstå att det verkligen hände på riktigt, hela dagen är insvept i ett lätt töcken av lycka, förälskelse och kärlek när jag tänker på den. Massor av känslor tumlade om varandra och jag har nog aldrig tidigare i mitt liv gråtit så många lyckotårar på en och samma dag. 
Jag håller fortfarande på att vänja mig vid att säga "min man" istället för "min kille" (oj, så vuxet) och underskrifter blir lite extra spretiga med ett nytt efternamn, men det känns fint, väldigt fint. 

Du och jag älskling, du och jag!



Alla var där, hej fina familjerna!


Vi åkte till Gränna och Visingsö på bröllopsresa. Där var allt precis så romantiskt och fint som vi trott att det skulle vara, stan är som hämtad ut en saga av Astrid Lindgren. Jag tvingade Karl att titta på alla platser utmärkta med ett R på kartan på Visingsö (de är ganska många och ibland inte mer än en jordkulle), men jag tror inte att det var alltför motvilligt. Jag tänker att det är sådant man gör för kärleken. 


Vandringen är också ny för 2011, sällan har jag känt ett sådant behov att av få sitta på en sten i en skog och dricka kaffe i lugn och ro, eller bara gå och gå och gå tills musklerna skriker och huvudet blir tomt. Terapi anno 2011 har hetat vindsus i tall och hisnande vyer över ljunghedar. Jag längtar i hela kroppen efter bättre väder och nya äventyr långt bort från civilisationen. 



En mycket tråkig del av 2011 var att vår vackra Tiger till sist var tvungen att lämna oss. Efter alldeles för lång tid med konstiga diagnoser, pendlande blodsockernivåer och ketoacitos var vi tvungna att låta honom somna in. Jag var där hela vägen och blir fortfarande lite extra blank i ögonen när jag tänker på det. Aldrig tidigare har jag träffat en katt som skapat sådana band till sina människor, som krävde väldigt mycket av oss men också gav otroligt mycket tillbaka. Sov gott lilla hjärtat... 


Vi försökte ett tag se om Tigers bror klarade av att vara en ensam siames, men det gick naturligtvis inte. Efter en tids letade hittade vi balinesen Max som behövde ett nytt hem, och det tog inte lång tid innan de två herrarna fann varandra. I skrivande stund sover de tätt tillsammans i fåtöljen och verkar vara mycket nöjda med sin nya tillvaro. 


Stickningen har blivit lite lätt lidande i år, jag vet inte riktigt varför. Fokus har legat någon annan stans, tålamodet och inspirationen har inte varit helt på plats. Bland de saker som trots att lämnat stickorna är det här en favorit, en Shetland Triangle i fantastiskt gul Malabrigo Lace. Lätt och mjuk som en kyss och en färg som piggar upp den mest tungrodda måndagmorgon. 



Jag har som sagt inte stickat speciellt mycket, men det har jag tagit igen med råge med hjälp av en ny passion. Bröd! Jag sällar mig villigt till alla de som fastnat i surdegsfällan och just nu bor det två puttrande degar, en av råg och en av vete, i mitt kylskåp och väntar på att få bidra till att skapa stordåd i brödform. Det är helt magiskt att det fungerar, att bara mjöl och vatten gör att bröden jäser, blir skitsnygga och smakar gott. Vill du testa själv (gör det, gör det!) så rekomenderar jag Martins blogg, där finns allt man behöver för att komma igång. Jag bakar vansinniga mängder bröd, mer än vi klarar av att äta på två, så vill du ha en limpa eller bara komma förbi och fika så hojta till!


Utöver allt detta så har jag dessutom hunnit med att byta jobb under 2011 och har nu för första gången i mitt liv en riktig anställning. En sådan med betald semester, lön även på klämdagar, förmåner och rättigheter. Jag säger tack och hej för mig till konsultbranschen och hoppas att vi kan bara vara bekanta på avstånd från och med nu.

Kort sammanfattat så har 2011 inte varit ett alltför pjåkigt år och jag hoppas att 2012 fortsätter att leverera i samma takt. Fast gärna med lite mer stickning då.