lördag 1 maj 2010

Utflyktsdag

Första maj firades inte med demonstrationståg och röda fanor, det firades med en biltur och upplevelser istället. Dagen började med ett stopp i den mer eller mindre berömda Bunkern i Alingsås (där Lars Ohly i och för sig förstamajtalade), en källare full med flipperspel, kaffe och glada människor. Jag provade på att spela lite med i vanlig ordning gick det dåligt och jag blev mest bara irriterad.
Sedan ställde vi kosan mot Varnhem där jag av någon märklig anledning aldrig varit tidigare. Dåligt arkeolog! Men nu är det fixat, och det var väldigt mäktigt att gå omkring och klappa stenar som legat på samma plats sedan 1100-talet och som vidrörts av så många olika människor sedan de kom på plats. Historien kommer otroligt nära och med lite fantasi går det att drömma sig bort till hur det en gång i tiden såg ut.

Min kamera tycker inte alls om att ta kort inuti medeltida kyrkor, men lite fastnade på bild i alla fall (jag drömmer om en ny fin systemkamera). Det är synd att det inte går att ta luktkort, det doftar alltid väldigt speciellt i gamla kyrkor. Sten och lite damm och stearinljus. Stämning.


Vi hade tänkt oss att det skulle vara varmt och fint och hade packat lunch och kaffe och hela köret, men Varnhem bjöd på runt 8 - 9 grader och riktig snålblåst, kaffet kallnade nästan innan det träffat botten av muggen.

Och så en liten tankemässig avstickare och referens till alla som någonsin hört Håkan Karlsson berätta om hällristningarna vid Vitlycke. Mejerimarodörer finns det även i Varnhem! Men jag kör mer på keso än ostskivor, och jag tror att stenarna klarar sig från den chocken.

Till sist kollade vi in utgrävningsplatsen strax intill kyrkan. Det såg inte mycket ut för världen just nu eftersom allt verkade vara igenfyllt, men det är första gången jag sett en igenfyllning med lecakulor. Riktigt smart, lätt att ta bort när man vill fortsätta och skonsamt mot det som finns därunder. Sedan funderar jag på om stenarna där i kanten hör dit eller om någon försökt bygga sin egen megalitgrav...

Hoppas att ni också haft en fin lördag!

6 kommentarer:

 1. Tycker att dina kyrkbilder blev fina om än inte så väldigt ljusa och detaljrika. Men så är ju ofta känslan inne i gamla kyrkor.

  Låter som en härlig utflykt fast ni kunde haft lite varmare väder, kanske!

  SvaraRadera
 2. Vilken mysig dag. Idag är det bättre picknickväder bara att packa korgen igen :-)
  Du har vunnit ett ex av Andas solsken. Kontaktar vi via facebookmailen så får du bestämma om du redan nu vet vem du vill jag ska skicka den till eller om du vill ha den själv och ge bort vid ett senare tillfälle.
  KRAM!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen dina kyrkbilder! De ger rätt stämning.

  Jo, jag har varit i Budapest, tyvärr blev det världens köldknäpp just när vi var där så vi frös mest... Men man får absolut inte missa baden! Slottet uppe på berget hade jag gärna sett mera av också. Sen är det ju känt för sina caféer, och det förstår jag, fika mycket! Fikat är mycket godare än maten :)
  Hoppas ni får en kul resa!

  SvaraRadera
 4. Heisann. Tenkte bare å fortelle at jeg nå er ferdig med å lese hele bloggen din fra begynnelse til slutt, og at jeg dessuten kommer til å slenge inn en lenke hos meg selv etterhvert, slik at jeg kan komme tilbake hit ved en senere anledning.

  Marthe

  SvaraRadera
 5. Så pussig at du skulle nevne Vitlycke. Dit gikk nemlig vår utflukt på 1. mai:

  http://livetleker.wordpress.com/2010/05/01/bodde-jesus-pa-vitlycke/

  Marthe som skriver over her er forøvrig min datter.

  SvaraRadera
 6. vad intressant med arkeologi! :)

  SvaraRadera