tisdag 16 mars 2010

Med fingarna i jorden

Vad gör man när tillvaron känns så där allmänt... som nej bara.
Jag är trött och less utan egentlig anledning, fastän solen skiner. Frustrerad över att inte komma någonstans, och saknar energin och drivet att lösa problemen. Och har dessutom mensvärk till den graden att jag allvarligt funderar på könsbyte.

Man tar helt enkelt och sköter om (läs misshandlar) sina krukväxter.

Min stackars IKEA-kalla har stått i köksfönstret och sett mer och mer ledsen och anklagande ut varje gång jag tittat på den. Inte omplanterad sedan inköp för ett par år sedan, och därunder de tunna små bladen var det mer rötter och döda stammar än jord. Nyckelordet i den här ompysslingsfrenesin har varit våld och redskap, så jag gick lös på den med Sabatiern och delade raskt upp den i två mindre plantor. Nu har jag istället två små ledsna kallor istället för en stor.


Monsteran hotade att snart rymma ur sin kruka, så jag följde Cecilias råd och sågade upp den i små bitar, ett eller två blad per stump och så ner i två krukor igen. Hoppas hoppas att de överlever, annars blir jag lite ledsen och kinkig. Men än så länge är det fint i alla fall, och massor av stora blad så långt ögat kan nå.

Dagens andra experiment utsattes den enorma Dracenan för. Karl köpte den en gång i tiden fullvuxen för massor av dyra pengar, men sedan dess har ena "trädet" lyckats avlida, och nu är den mest lång och skranglig och lutar åt alla håll och kanter. Fram med sågen, haha! Att såga i saker gör mig glad märker jag. Kanske borde satsa på en karriär som snickare istället. Som ett test inför framtida äventyr tog jag av en liten bit bara och satte i en egen kruka, om den överlever och moderplantan skjuter nya blad får det nog bli mer sågande framöver.


Värst åtgångna blev de stackars mobbade garderobsblommorna. Jag ska villigt erkänna att jag inte alls tycker om garderobsblommor, men samtidigt kan jag inte slänga något som fortfarande lever. Klippte ner dem hårt istället så att de slutar spreta överallt (läs: så kanske de avlider så att jag kan slänga dem och skaffa mig blommor jag tycker om istället).

Sedan blev det lite sticklingar från kantdracenan och pelargonen. Jag är riktigt dålig på att komma ihåg att vattna mina sticklingar, och katterna har en tendens att göra sitt bästa för att äta upp dem, så vi får se om de överlever.

Allt fixande och donande och massakrerande gör att det faktiskt känns lite bättre. Nu ska jag försöka pigga upp mig själv ännu lite mer med tulpaner, apelsiner och solljus. Fast egentligen vill jag nog mest av allt ha choklad.6 kommentarer:

 1. Men, en sådan livsbejakande dag! Och såga är alltid kul. Tänk om någon vecka, när alla dina skydslingar börjar skjuta nya blad, kallan ser glad ut och sticklingarna fått rötter...Då du! :-)

  SvaraRadera
 2. Alla verkar ha haft en trälig dag igår! Men idag blir det museum, det borde pigga upp både dig och mig =)

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Du har lite solsken att hämta inne hos mig

  SvaraRadera
 4. Testa att köpa en burk magnesium på apoteket och ta några tabletter dagarna före/under mensen.

  Hjälper inte alla men vet många som faktiskt blivit av med större delen av värken i alla fall.

  Det hjälper tydligen också vid foglossning när man är gravid, kanske är det något tjejer behöver ett extra tillskott av regelbundet?

  SvaraRadera
 5. Hej! Kul att röja lite bland plantorna! Jag kom att tänka på att jag en gång slaktat en garderobsblomma (som såg h e m s k ut!). Kapade de få grenar som fanns och satte dem i en stor fin vas. Trodde att de skulle vissna, men de rackarna stod jättelänge (vi snackar ÅR..) Så är det lite glest i kruka, ta fram sekatören! Kanske kan du hänga i lite ägg också och få ett eget speciellt grönt påskris?

  /Anna

  SvaraRadera
 6. Monsteran ska stå i skugga, helst under en annan hög planta eller träd för det är så dom växer med att klättra på större träd monsteran kan växa upp och bli 10 meter.
  Ser att denna sida var aktiv senast 2010

  SvaraRadera