onsdag 2 juni 2010

Beslutsångest

Nu har jag efter långt funderande och suktande bestämt mig för att köpa min första digitala systemkamera. Men då kommer ju nästa ödesmoment, vad ska jag köpa? Jag har spenderat ex antal timmar med att googla tips och råd, prisjakt och andra bra sidor men är fortfarande lika förvirrad. Det jag är ute efter är en bra nybörjarkamera som har "idiot"-inställningen (sikta och tryck på knappen) men som ändå ger möjlighet att experimentera och lära mera. Prislappen får gå upp till runt 6 - 7000 kronor (tack skatteverket!)

Vad säger ni där ute? Vad använder ni för kameror? Vad ska jag tänka på? Är Nikon bättre än Canon, och varför då i så fall? Alla råd mottages mycket tacksamt!

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Det spelar egentligen ingen större roll vilken du köper, alla systemkameror har en "idiotknapp"! Men se till att inte haka upp dig på hur många megapixlar den har, det är mest bara ett säljarknep. Megapixlar (förlåt om du redan vet det här) är det som avgör hur stor bilden är. Ju fler mp - desto större bilder. Det är bra att ha om man ska skriva ut stora bilder och sånt, men för vanligt fotograferande räcker det egentligen med 6 mp. Det hade jag. Min första systemkamera var en Nikon D40, mycket bra nybörjarkamera! De tillverkas tyvärr inte längre.
  Både Nikon och Canon är väldigt bra kameramärken, den största skillnaden är att allting är tvärt om på en Canon. Knappar, hjul och menyer sitter på "fel sida" om man är van vid Nikon.
  En till viktig sak som jag tycker att alla systemisar borde ha är inbyggd autofokus i kamerahuset. Min D40 hade inte det, och då måste man köpa objektiv som har en autofokusmotor i sig istället. Man kan ju köpa objektiv utan AFmotor i till kamerahus utan AF men då måste man fokusera manuellt, det är ganska svårt att göra när man är nybörjare. Objektiv med AFmotor brukar vara dyrare än objektiv utan, så man sparar en hel del på att köpa en kamera med AF i huset.
  Nikon tyckte jag var en utmärkt nybörjarkamera, väldigt lätt att förstå och tydliga menyer. Och underbar bildkvalité!

  SvaraRadera
 2. Jag frågade dottern, som fotograferat en hel del, och det hon hade att säga var ovanstående! :-)
  Själv använder jag vår gamla Casio som envisas med att ta hyfsade bilder men aldrig lägger fokus riktig där jag vill. Den har nämligen bara idiotknapp...

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att nikon är tvärtom mot canon, men det beror ju på vad man är van vid :)
  Jag älskar min Canon Eos 400d, den är en superbra kamera för amatörer. Jag köpte min 400d när 450d kom, då gick 400d ner till 3900kr (inklusive objektiv, helt galet bra pris). Nu har 500d kommit, så 450d borde finnas för ett bra pris.
  Canon Eos har överlag väldigt bra lättanvända kameror till ett bra pris!

  SvaraRadera
 4. Jag mig själv är för Nikon och har också tänkt att köpa en riktigt systemkamera när jag äntligen får min ekonomi att stöda det här beslutet. Nikon D90 (http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_D90) med fast objektiv kunde vara mitt val, om det hände just nu.

  SvaraRadera
 5. Välj Canon tycker jag, de har ett större system av tillbehör och objektiv att välja bland. Med Canon får du också med mjukvara (Digital Foto Professional) som du behöver för efterbehandling, detta måste du köpa till om du väljer Nikon... Dessutom har Canon en grym bra bok (Bättre Bilder) som hjälper dig förstå din kamera och fotografering. Boken får du på köpet hos de flesta men finns även till försäljning

  SvaraRadera
 6. När jag valde kamera så blev det Olympus. Jag har alltid gillat Olympus och har bra erfarenheter av tidigare kameror (både digitala och analoga), den har den bildstabilisator som jag ville ha (det hade inte Canon då, har jag för mig), men det viktigaste var känslan! Jag har problem med hand/fingerstyrkan och Olympusen var lätt att hålla i en hand medan Nikon och Canon var för stora, för tunga och hade helt fel grepp. För mig med mycket värk betyder sådant mycket.
  Jag gick till en fotoaffär (Scandinavian Photo) och fick testa olika kameror, hur dom kändes och jag fick ställa alla frågor, gick sedan hem med en massa info och funderade. Fördelen med att köpa den i affären är att jag kan gå tillbaka och fråga om jag behöver hjälp, där kan alla foto och kameror, till skillnad från många kedjor...

  SvaraRadera