fredag 9 april 2010

Andas solsken

Idag myser jag. Solen skiner varmt, kinden känns nästan lite solbränd efter två timmars flanerande ute och vårstädning på balkongen. Jag lyssnar på Idas underbara musik och dricker kaffe.

Mest av allt glädjer jag mig åt att det äntligen snart är dags att sätta skärsleven i marken igen. Ja, det är sant, arkeologen ska få gräva! Idag var det förberedande möte och spekulationer kring var provgropar ska ligga, var den där trappan egentligen tagit vägen, om det där var den ursprungliga muren eller inte.
Den 20 - 28 april ger vi oss ut på ett arkeologiskt äventyr mitt i staden och försöker hitta spår efter Jubileumsutställningen från 1923. Utställningen tog flera år att planera, bygga och genomföra och totalt 4 miljoner människor från hela världen besökte Göteborg mellan maj pch oktober det året. Efter att utställningen stängdes revs hela bygget, totalt sett stod allt uppe i ungefär ett år. Vi kommer hålla till vid Näckrosdammen och nere vid terassen vid landeriet vid Korsvägen. Runt Näckrosdammen låg bland annat Idrottens Palats och Hantverksindustrins hus som vi ska se om vi hittar fundamenten till, och nere på terrassen låg Barnens Paradis med Sago-Gretas stuga och karusell. Utmaningen blir att se om det går att hitta spår efter byggnader som bara stått ungefär ett år, och se vilka spår de ofantliga mängderna besökare lämnade efter sig.

Idrottshallen vid Näckrosdammen. Bild från Stadsmuseet.

Pepparkakshus vid Barnens Paradis. Bild från Stadsmuseet.

Vi kommer ha guidade visningar och prova-på-att-gräva tillfällen för skolklasser under veckorna i samarbete med Vetenskapsfestivalen. Under helgen är det sedan fyra guidade visningar för allmänheten per dag och den som vill får självklart greppa skärsleven och prova lyckan i groparna. Passa gärna på att komma förbi en sväng under veckorna eller helgen!

När jag äntligen får komma mig ut och gräva lite så måste jag ju självklart ha ett par shyssta grävvantar, så jag stickade raskt ihop ett enkelt par. Riktigt bra mönster, blir garanterat flera!4 kommentarer:

 1. Fundamenten! Så glad jag blir! Sonen och jag har kravlat omkring i backarna och hittat fundament och drömt om en ny bana! En sådan underbar attraktion det skulle vara!
  Berätta mer allteftersom

  SvaraRadera
 2. Sticka ett par till mig oxå. Skulle behöva när jag är i kalla stall och ska behandla hästar...

  SvaraRadera
 3. Cecilia: Tyvärr är det inte just där vi ska gräva utan lite längre ner i backen. Men jag håller med om att det vore härligt med en ny bergbana. Man kanske skulle återuppliva linbanan över till Liseberg också?

  Mamma: Kommer i posten inom kort!

  SvaraRadera
 4. va härligt att min musik får spela hos dig!!!Det gör mig glad!

  SvaraRadera