lördag 24 april 2010

Jubileumsutställningen - Dag 6

Idag har det varit fullt ös ute i backarna kring Humanisten. Det kom en hel del folk till våra visningar och många fastnade runt groparna tillsammans med sina barn eller hundar (en del av fynden hamnade i en labradormage innan vi hann vara med, hoppas att dom kommer ut igen som de ska). Fyndlådorna blev flitigt besökta och undersökta, det är fantastiskt hur ting kan få människor att bli nyfikna och engagerade, att vilja filosofera och gissa och tänka större kring en utgrävning och i slutändan sin historia.

Den här fina tegelbiten tittade fram i ena hörnet i "trappschaktet", det står något spännande präglat på sidan men jag kan för mitt liv inte komma på vad det kan vara. Förslag?

Nu ikväll körde jag en liten privatvisning av grävplatsen. Allt blir så annorlunda när solen har börjat gå ner och allt är så stilla som det nu kan bli kring Näckrosdammen. Lite lättare att drömma sig bort till Göteborg anno 1923.

När vi stod där i backen och filosoferade fridfullt blev vi abrupt avbrutna av vad som först lät som ett granatnedslag, men det visade sig bara vara Liseberg som körde sitt första kvällsfyrverkeri för säsongen. När den första chocken väl lagt sig var det fint =)


Imorgon upprepar vi dagens succé med visningar från Götaplatsen varje hel timme från klockan 11 till och med klockan 14. Kom kom kom och hjälp oss knäcka mysteriet med tegelstenen, trapporna och allt annat spännande som händer under marken!

3 kommentarer:

  1. Såg att jag var anonym när jag tipsade om Carlotta, det var ju inte meningen.

    Angående tegelstenen - är det svart färg eller bara jord som ligger i fördjupningar i stenen?

    Jag har nämligen gamla tegelstenar i trädgården där namnet på tegelbruket är "instansat" i leran innan det bränts.

    SvaraRadera
  2. I tegelstenen är det jord, du har helt rätt i att det är stansat i sidan av stenen. På båda sidorna dessutom! Jag ska sätta mig och undersöka saken lite närmre framåt slutet av veckan.

    SvaraRadera
  3. Enligt Wikipedia fanns det ungefär 500 tegelbruk i Sverige vid 1900-talets början. Fast det är ju inte säkert att teglet ni hittat är svenskt förstås.

    Det tipsas också om en bok som kanske innehåller bra information: Olsson, Lars-Erik: Tegelbruk i Sverige, Riksantikvarieämbetet, 1987. ISBN 91-7192-702-6

    SvaraRadera